Orodje za dostopnost

SKOČI DO OSREDNJE VSEBINE
E-STORITVE
07 4991 400 info@zd-brezice.si

 

Naročanje: 07 49 91 470

Specialistična ambulanta za otroško in preventivno zobozdravstvo

 

ORDINACIJSKI ČAS:

 

  Ordinacijski čas Ordinacijski čas
Ponedeljek 13.00 - 20.00  12.30 - 13.00 za opredeljene paciente 
Torek 07.00 - 14.00   
Sreda 10.00 - 14.00 07.00 - 10.00 za opredeljene paciente 
Četrtek 12.30 - 17.45 17.45 - 19.30 za opredeljene paciente 
Petek 07.00 - 14.00   

 

V primeru nujnega stanja in odsotnosti vašega izbranega osebnega zobozdravnika poiščite pomoč v dežurni zobozdravstveni ambulanti, razpored tedenskih dežurnih ambulant najdete TUKAJ.

OBLIKE NAROČANJA: Naročanje je možno v ordinacijskem času po telefonu (07) 4991 439 ali po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Naročite se lahko tudi preko portala e-Naročanje: https://narocanje.ezdrav.si/

 

E-NAROČANJE

 

NAJKRAJŠE ČAKALNE DOBE:

  • SPLOŠNI ZOBOZDRAVSTVENI PREGLED PRVI (VZS 1051P) TRENUTNO NE IZVAJAMO
  • ZOBOZDRAVSTVENI OTROŠKI SPECIALISTIČNI PREGLED - PRVI (VZS 1034P):
  • nujno: 24 ur
  • zelo hitro: do 15 dni
  • hitro: 180 dni
  • redno: 300 dni

 

POOBLAŠČENA OSEBA za vodenje čakalnega seznama: Tadeja RIS KOLER, dr. dent. med., Zdravstveni dom Brežice, Černelčeva cesta 8, 8250 Brežice

 

EVIDENTIRANO ŠTEVILO zavarovanih oseb na dan 1.6.2024: 210

 

Čas za malico: dopoldne od 10.00 do 10.30, popoldne od 15.30 do 16.00 ure.

 

Opredeljene paciente z bolečinami sprejemamo ob torkih, sredah, četrtkih in petkih prvo uro ordinacijskega časa od 7:00 do 8:00, ob ponedeljkih od 14:00 do 15:00 ure.


Ambulanta pokriva specialistično preventivno in kurativno dejavnost za občino Brežice, Krško in Sevnica.

 

Pedontologija je področje dentalne medicine, ki se ukvarja z otroškim in preventivnim zobozdravstvom, specialista otroškega in preventivnega zobozdravstva zato včasih imenujemo tudi pedontolog.

 

Specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva  izvaja preventivne zobozdravstvene preglede do tretjega leta starosti otroka. V okviru pregleda, seznani starše o pravilni prehrani, ustni higieni in o preprečevanju nastanka zobne gnilobe. Če je potrebno, tudi zdravi zobe. Za to ni potrebna napotnica.

 

Namesto pedontologa lahko preventivne preglede pri otroku do tretjega leta starosti izvede zobozdravnik za otroke in mladino, ki je dodatno usposobljen za preventivno zdravstveno varstvo.

 

Poleg najmlajših se pedontolog ukvarja tudi z večjimi otroci in mladostniki, ki potebujejo nekoliko zahtevnejšo obravnavo  (npr. zaradi poškodbe zob, kronične bolezni…). Za otroke, ki so starejši od treh let ali so že pred tretjim letom opredeljeni pri zobozdravniku in potrebujejo pedontologa, vam napotnico izda otrokov osebni zobozdravnik. 

 

Pedontolog koordinira in se vključuje tudi v delo in vsebine, ki jih sicer izvajajo strokovni sodelavci  otroškega in mladinskega zobozdravstva in preventivnega kabineta.

 

Delo z najmlajšimi in njihovimi starši zahteva od pedontologa in njegovih sodelavcev veliko potrpežljivosti, saj je z otrokom še pred pregledom potrebno zgraditi odnos, ki temelji na veliki meri medsebojnega zaupanja. V ta namen vas prosimo, da pred pregledom otroka ne strašite z obiskom pri zobozdravniku, prav tako pa ne izpostavljate bolečine, saj s tem zobozdravniku neizmerno otežujete delo.

 

Ko se z otrokom pogovarjate o obisku zobozdravnika, uporabljajte čim bolj slikovite prispodobe. Namesto vrtalnega stroja in svedra raje recite, da ima zobozdravnik metlico, s katero pomete zobe, prav tako ima na voljo tuš, s katerim zobke stušira, in vetrček, s katerim popiha po zobkih in jih po pometanju osuši.

 

Če boste otroku še pred obiskom govorili ''Saj ne bo nič bolelo'', bo bolečina edino, o čemer bo otrok razmišljal. To je podobno, kot če bi vam nekdo rekel, da ne razmišljajte o hrani - na kaj ste ravnokar pomislili? Na hrano! Koliko in kdaj bo bolelo, ve zobozdravnik, in dovolite mu, da bo na to otroka opozoril sam.

ZDRAVSTVENI DOM BREŽICE

Černelčeva cesta 8

8250 Brežice

© 2024 Zdravstveni dom Brežice. - Vse pravice pridržane. 5ka Agencija